Yhteisöllisyyttä, työharjotteluja ja voimanokosia – Millainen on opiskelijan Terkko Health Hub?

Ennen Terkko oli minulle pelkästään opiskelupaikka. Päästyäni työntekijäksi huomasin, että talossa käy hyvin monipuolista porukkaa: osa pänttää aivojen anatomiaa kirjojen parissa kun taas toiset edistävät huippumodernia luiden kuvantamisteknologiaa yhteistyöskentelytiloissa.” 

Helsinki Think Companyn yhteystyötilan ikkunoiden toiselta puolelta on mahdollista tarkkailla tiedekunnan opiskelijoiden Terkko Health Hubissa viettämää arkea: yksi opiskelijoista ostaa kahvia, toinen istuu koko päivän hievahtamatta nenä kirjassa, jotkut hengailevat kurssilaisten kanssa sohvalla ja joskus joku haalaripukeinen opiskelija päästää riemun kiljahduksia kilisten kävellessä Terkosta pois kohti Mocsua.

Mutta mitä kaikkea muuta avoin yhteistyötila, tapahtumatori ja 30 startupin kotipaikkana toimiva tila voi tarjota opiskelijalle kuin tiukka opiskelua, kahvipöytäkeskusteluja ja voimanokosia riippumatossa?

“Terkossa työskennellessäni pysyn ajan tasalla uusista terveysilmiöistä. Työympäristö on viihtyisä, ja on rikkaus tavata uusia huikeita ihmisiä lähes päivittäin.” 

Parhaat ihmiset avaamaan tilan antamia mahdollisuuksia ovat toiset lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat. Etsin käsiini yhteisömme lääkisläisiä vastaamaan siihen, miltä heidän arkensa näyttää Terkko Health Hubin katon alla, ja mitä kaikkea Terkossa sijaa pitävät toimijat voivat tarjota opiskelijoille.

Elina Rasp on opiskelija Meilahdessa, mutta sen lisäksi luuhaa Disiorin, terveysteknologiaan keskittyvän startupin toimistolla. Elina napattiin osaksi Terkko Health Hubin yhteisöä ja Disiorin tiimiä viime maaliskuussa, kun Lääketieteen kandiseura ja Kandidaattikustannus järjestivät Terkon kanssa yhteistyössä Lääketieteen opiskelijoiden rekrytointipäivän. Viime kevään rekrytointipäivä toikin yhteen lääketieteen opiskelijat, Terkossa toimivat startupit kuin monia muita nuoria ammattilaisia töihin etsiviä organisaatioita.

Hei Elina, kerro lisää siitä kuka oot, mitä teet ja mistä haaveilet?

“Olen 20-vuotias toisen vuoden lääkisopiskelija, intohimoinen matkustelija, surffari, urheilija ja ruoanlaittaja. Tällä hetkellä haaveilen ruskavaelluksesta Lappiin sekä pimenevistä syysilloista ystävien ja kokkailun parissa.”

Minkälainen on tyypillinen päiväsi Terkossa?

“Tyypillinen arkiaamuni alkaa Terkon keittiöstä, josta otan mukaani kahvia ikaffella. Tämän jälkeen joko opiskelen tai menen töihin Disiorille, Terkko Health Hubissa toimivalle startupille. Välillä käyn Biomedicumissa pakollisissa opetuksissa ja luennoilla. Lounasta saa kätevästi läheltä noin neljästä eri paikasta, opiskelijaystävälliseen hintaan. Saan siis yhdistettyä työt ja opiskelut oikein kätevästi ja vaivatta.”

Mikä Terkko Health Hubissa on yllättänyt sinut?

“Terkossa on huikea ilmapiiri. Kaikki moikkailevat toisiaan, suomeksi ja englanniksi. Ihmiset ovat oikeasti kiinnostuneita siitä, miten minulla menee ja mitä olen tehnyt. Aika ajoin keittiöön ilmestyvä ilmainen ruoka on myös suuri plussa.”

Miten opiskelijana näet Terkko Health Hubin hyödyn?

“Terkossa työskennellessäni pysyn ajan tasalla uusista terveysilmiöistä. Työympäristö on viihtyisä, ja on rikkaus tavata uusia huikeita ihmisiä lähes päivittäin.”

Startupien työntekijöiden lisäksi yksi merkityksellinen lämpimän ilmapiirin rakentaja Terkko Health Hubissa on Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisö Helsinki Think Company, joka tuo maailman muuttamisesta innostuneita akateemikkoja yhteen. Monitieteisyyttä Meilahteen tuovan Think Companyn tiimistä löytyy myös tiedekunnan omia opiskelijoita. Zahra Alimy on toisen vuoden lääkisläinen sekä host Meilahden Think Companylla. 

Kuka oot, mitä teet ja mistä haaveilet?

“Olen 21-vuotias Helsingin lääketieteen opiskelija, Helsinki Think Companyn työntekijä ja lisäksi vapaaehtoisena aktiivina järjestöissä. Olen kotoisin Afganistanista, asun nyt Espoossa ja haluaisin tulevaisuudessa maailmalle.”

“Haaveilen siitä, että tuleva ammattini on mahdollisimman antoisa ja opettavainen. Siksi toivoisin pääseväni harjoittamaan lääkärin ammattia muuallakin maailmassa ja muutenkin kuin terveyskeskuslääkärinä, jotta terveyttä voitaisiin edistää enemmän ruohonjuuritasolla ja paikallisesti. Ehkä tämä tapahtuu startupin, vapaaehtoistyön tai yhteiskunnallisen projektin kautta.”

Minkälainen on tyypillinen päiväsi Terkossa?

“Tyypillinen aamu alkaa rauhallisissa merkeissä ensin keittäessä kahvia yhteisön keittiössä ja sitten oman läppärin parissa, mutta jo kymmenen aikoihin Terkossa on täysi tohina päällä. Mua kaivataan välillä löytötavaroiden kanssa, toisinaan vien postia talon startupeille ja usein opastan ja autan tilanvaraajia. Hostina pidän siis huolta, että Terkossa kaikki on hyvin, olen läsnä kun minua tarvitaan ja samalla edistän läppärin kautta Helsinki Think Companyn pienempiä ja suurempia tapahtumia.”

Olet töissä Helsinki Think Companylla. Mikä juttu? Pääseekö toimintaan jotenkin mukaan, ja mitä tavallinen opiskelija voi hyötyä Think Companysta?

“Helsinki Think Company on Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin rahoittama yrittäjyysyhteisö, joka haluaa viedä akateemikkojen osaamista käytäntöön. Jokaiselta Helsingin yliopiston kampukselta löytyy Think Companyn yhteistyöskentelytila, johon kuka tahansa voi tulla ideoimaan, inspiroitumaan, työstämään omia projektejaan tai vaikka järjestämään omaa, yrittäjyysteemaista tapahtumaa. Järjestämme Think Companylla myös ideakiihdyttämöjä, yhden illan työpajoja, kuukausia kestäviä projektikilpailuja, you name it, joilla luodaan siltoja tutkijoiden ja opiskelijoiden sekä liike-elämän välille.”

“Tilat ovat kaikille avoimet ja meitä Think Companyn hosteja voi tulla koska vain jututtamaan! Toimintaamme pääsee siis helposti mukaan, esimerkiksi ihan vain käymällä sisään Think Companyn toimistoon, hyppäämällä vapaaehtoiseksi järjestämiimme tapahtumiin tai lähtemällä hallitustyöhön mukaan. Myös järjestämämme projektikilpailut ja ideakiihdyttämöt ovat oiva mahdollisuus alkaa työstämään omaa maailmaa muuttavaa ideaa kohti käytäntöä.”

Noniin. Nyt te tunnette meidät – mutta me haluaisimme vielä kovin tutustua teihin! Olemme täällä aina kiinnostuneita kuulemaan, tutustumaan ja kehittämään. Mitä muuta Terkko Health Hub voisi olla opiskelijoille? Tule kertomaan se meille. Sekä Helsinki Think Companyn että Terkko Health Hubin tiimit naputtelevat läppäreitään Think Company Cubessa arkisin klo 8–20 välillä.

Teksti: Emmi Linnankivi

Kuvat: Tapio Auvinen, Jenny Mujunen